Yargıtay’dan yıllık izinler için emsal karar: Süreyi kaçıran ücretini alamayacak


Haber: Yargıtay, Kullanılmayan Yıllık İzin Ücretleriyle İlgili İçtihadını Değiştirdi

Yargıtay, kullanılmayan yıllık izin ücretleri konusundaki içtihadını değiştirdi ve zaman aşımı süresini retroaktif olarak beş yıl olarak kabul etti.

Kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin tahsilinde hangi zaman aşımı süresinin uygulanacağı konusu uzun süredir çalışanlar ve işverenler arasında tartışma konusu oldu. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç‘ın haberine göre, Yargıtay bu konuda önemli bir içtihat değişikliğine gitti ve belirsizliğe son verdi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 2012-2017 yılları arasında sona eren iş sözleşmeleri için 10 yıllık zaman aşımını esas alıyordu. Ancak 2020’de iş davalarına bakan dairelerin birleştirilmesiyle bu görüş yeniden gözden geçirildi. Artık, bu döneme ait kullanılmayan yıllık izin ücretlerinde de beş yıllık zaman aşımı süresi uygulanacak.

Geçmişten Günümüze Zaman Aşımı Süresi

Ahmet Kıvanç’ın aktardığı bilgiye göre, 1 Temmuz 2012’den önce yıllık izin ücretleri için geçerli olan beş yıllık zaman aşımı süresi, 2012’de yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu ile birlikte on yıla çıkarıldı. Ancak 25 Ekim 2017’de yürürlüğe giren İş Mahkemeleri Kanunu ile işçi alacaklarında zaman aşımı süresi tüm alacak türleri için beş yıl olarak belirlendi.

Kanunda yer alan geçici maddeye göre, 25 Ekim 2017’den önce başlayan zaman aşımı süreleri eski hükümlere göre (on yıl) devam edecek. Ancak halen süresi dolmamış alacaklar için, kalan sürenin beş yılı aşması durumunda, yeni düzenleme geçerli olacak.

Sözleşme Sonlandığında Hak Başlıyor

İş Kanunu’na göre, işçinin kullanmadığı yıllık izinlerin ücretine hak kazanması, iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte mümkün olur. İzin ücreti, işçinin işten ayrıldığı tarihteki brüt maaşı üzerinden hesaplanır ve zaman aşımı süresi de bu tarihten itibaren başlar.

İşçinin işten çıkış şekli bu konuda etkili değildir. Yani işveren tarafından haklı bir nedenle çıkarılmış olsun veya çalışan kendi isteğiyle ayrılmış olsun, kullanılmayan yıllık izin ücretinin ödenmesi gereklidir.

Yargıtay’ın içtihadındaki bu değişiklik, çalışanların hak arama süreci açısından önemli sonuçlar doğururken, işverenlerin de yükümlülüklerini gözden geçirmelerini gerektirir. Ahmet Kıvanç, yazısında çalışanların hak kaybı yaşamamaları için zaman aşımı süresini dikkatle takip etmelerinin gerektiğini vurguluyor.


Related Posts

Dünya Emekliler Günü’nde tepkiler yükseldi: ‘Hakaret değildir de nedir?’

30 Haziran Dünya Emekliler Günü’nde emekliler, düşük yaşam koşulları ve hak kayıplarına karşı tepkilerini dile getirdi. Sendikalar, yıllarca çalışan emeklilerin görmezden gelindiğini vurguladı. Sosyal güvenlik sistemine yönelik eleştiriler öne çıktı.

Trump bir kez daha Fed başkanını hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yerine, faiz oranlarını düşürecek birini getireceğini belirterek faiz oranlarını mevcut seviyelerde tutacak bir başkan istemediğini kaydetti.

Doğan Grubu, hisseleri satışa çıkardı

Türkiye’nin önde gelen yedek parça üreticilerinden Ditaş Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş., el değiştiriyor. Doğan Holding, şirkette sahip olduğu %68,24 oranındaki payını BDY Group İnşaat A.Ş.’ye devretme kararı aldı. Devir işlemi, Rekabet …

Son Dakika | MB enflasyon anketi açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon anketini açıkladı. Piyasa katılımcıları, hanehalkı ve reel sektörün 12 ay sonrası için beklentilerinin yer aldığı “Sektörel Enflasyon Beklentisi” anketin haziran ayı sonuçları paylaşıldı. 2025 yılı …

Gaziantep fıstık ezmesi AB’de tescillendi: Türkiye’nin 36’ncı gururu!

Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, konuya ilişkin bilgi verdi. Gaziantep fıstık ezmesinin, AB’den coğrafi işaret tescili alan Türkiye’nin 36’ncı ürünü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Gaziantep’e ve ülkemize hayırlı olsun …

Reel sektörde döviz açığı büyüyor

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı, nisan ayında önceki aya göre artış göstererek 171,8 milyar dolar oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) yapılan açıklamada şöyle denildi: “MART 2025 DÖNEMİNE GÖRE 11.809 MİLYON ABD …