Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuzun Sağlığa Faydaları

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz, sadece lezzetiyle değil aynı zamanda sağlığa olan faydalarıyla da dikkat çekiyor. Karpuzun içeriğinde bulunan yüzde 92 oranındaki su, sıcak havalarda vücudu serinleterek sıvı ihtiyacını karşılıyor ve nem dengesini koruyor.

Karpuz, C ve A vitaminleri bakımından zengin olup bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Antioksidan likopen içeriği sayesinde kalp sağlığına olumlu etkiler sağlıyor. Potasyum içeriği ise tansiyonu dengelemeye yardımcı oluyor. Ayrıca düşük kalorili bir meyve olması nedeniyle sağlıklı beslenme programlarında sıkça tercih ediliyor.

Çekirdeğinin Faydaları

Karpuzun faydaları saymakla bitmezken, genellikle çöpe attığımız çekirdeklerin de sağlık açısından önemli yararları bulunmaktadır. Kavrularak tüketilen karpuz çekirdekleri kalbe iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca çekirdekler, yağ asitleri, magnezyum ve protein içeriğiyle dikkat çekmektedir. Hafızayı güçlendirdiği ve kötü kolesterolü düşürdüğü de belirtilmektedir.

Güzellik ve Spor Sonrası İyileşme İçin Faydalı

Karpuzun içeriğinde bulunan C vitamini cilt elastikiyetini artırırken, kasları gevşetici özelliğiyle bilinen sitrülin amino asidi, güzellik ve spor sonrası iyileşme süreçlerinde de olumlu etki göstermektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karpuzun sayısız faydaları olsa da aşırı tüketiminin sağlığı olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır. Fazla tüketildiğinde karpuz, şişkinlik, mide hassasiyeti ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir. Uzmanlar, karpuzun dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketilmesini önermektedir.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri