BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu: “Bankacılık sektörüne yeni girişleri önemsiyoruz”

“`html

Finansın Geleceği Zirvesi Başladı

Finansın Geleceği Zirvesi, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan ve diğer önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirilmiş olup, etkinlikte BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Onur Gök yer aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, zirveye video mesaj göndererek önemli mesajlar iletti. BDDK Başkanı Kavcıoğlu, konuşmasına bankaların güçlü sermaye yapıları ve etkin risk yönetimi uygulamaları ile ilgili bilgiler vererek başladı.

Kavcıoğlu, sektörün Ekim 2024 itibarıyla sermaye yeterlilik oranının yüzde 18,1’e ulaşarak yasal sınır olan yüzde 8’in yanı sıra, hedef oran olan yüzde 12’nin de üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca, sektörün karlılık düzeyinin öz kaynaklara katkı sağlamaya devam ettiğini vurgulayan Kavcıoğlu, dönem net kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artarak 516 milyar liraya ulaştığını açıkladı.

Devamında, kredilerin toplamda 15,4 trilyon lira ve mevduat büyüklüğünün ise 18,2 trilyon liraya ulaştığını ifade eden Kavcıoğlu, şu şekilde konuştu:

“Ekim ayı sonu itibarıyla, geçen yıl içerisinde yurt dışı borçların yenileme oranının yüzde 144 seviyesine ulaşması, sektörümüzün yabancı finansman kaynaklarına erişim konusundaki gücünü bir kez daha kanıtlamaktadır. Kredilerin takibe dönüşüm oranı ise yüzde 1,8 seviyesinde kalmış ve tarihsel ortalama olan yüzde 3,2’nin altında seyretmektedir. Yüksek miktarda karşılık ayırarak, kredi kartları kaynaklı takibe düşen bireysel kredilerin bankaların mali yapısına olumsuz bir etkisi beklenmemektedir. Bunun yanı sıra, hanehalkı ve bankaların mali durumunu desteklemek için gelir düzeyine ve ihtiyaçlara uygun kararlar almayı sürdürmekteyiz. Örneğin, bireysel kredi kartı ve tüketici kredilerine yönelik yapılandırma imkânı sunarak, finansal tüketicilerin borçlarını ödeme kapasitelerini artırdık ve bankaların aktif kalitesini destekledik.”

“İş Birliğinin Önemi Artıyor”

Kavcıoğlu, iş yapma yöntemlerinde yaşanan değişim ile iş birliğinin giderek hayati bir rol oynadığına dikkat çekti. Küresel ekonomik gelişmeler, jeopolitik belirsizlikler, iklim değişikliği gibi faktörlerin yanı sıra dijital dönüşüm ve genç nesillerin şekillendirdiği iş modellerinin önemine vurgu yaptı.

Ayrıca, finans ekosistemindeki değişimlere değinen Kavcıoğlu, finansal sistemin sürdürülebilirlik ve güvenlik odaklı bir dönüşümü gerektirdiğini belirtti. Teknolojinin kuruluş kültürlerine entegrasyonunun da bu dönüşümde kritik bir öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Kavcıoğlu, demografik değişimlerin ve genç kuşakların ihtiyaçlarının finans alanındaki iş planlarını, ürünleri ve yetenekleri yeniden şekillendirdiğini belirterek, tüm paydaşların bu değişime hızlıca uyum sağlamasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

BDDK’nın gerçekleştirdiği çalışmalara da değinen Kavcıoğlu, “Finans sektöründe güvenin tesisi için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. Sadece değişimlere yanıt vermekle kalmayıp, dönüşüm sürecinde aktif rol oynayan bir otorite olacağız. Bu dönüşümün zorlukları olduğunu biliyoruz; ancak sektörümüzün fırsatları değerlendirme kapasitesine de inanıyoruz.” dedi.

“Yeni Girişimlerin Önemi”

Kavcıoğlu, finansal sektöre yapılacak yatırımların yeni ürünlerin ve teknolojilerin gelişmesine katkı sağladığını, müşteri odaklı hizmet anlayışını yaygınlaştırdığını ve finansal kapsayıcılığı artırdığını belirtti. Bu bağlamda, bankacılık sektörüne yapılacak yeni girişimleri önemli bulduklarını belirtti.

Son zamanlarda Türkiye’de dijital bankacılığa yönelik görülen önemli yatırımlara değinirken, BDDK tarafından onaylanan 6 yeni dijital bankadan 3’ünün katılım finans kuruluşu olmasının, bu sektörün büyümesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Kavcıoğlu, katılım finans kuruluşlarının sektör payı hedefine hızla yaklaşmakta olduğunu sözlerine ekleyerek, şöyle devam etti: “BDDK olarak katılım finansını desteklemek amacıyla gerekli düzenlemeleri hayata geçirmekteyiz. Ayrıca, banka dışındaki mali kuruluşların da katılım esasına dayalı olarak faaliyet göstermelerini sağlamaya yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.”

Kavcıoğlu, dijital dönüşüm sürecinde, bir bankanın hizmetlerinin bir ara yüz sağlayıcının uygulamaları üzerinden sunmasını sağlayan yenilikçi bankacılık modelini tanıtarak, geniş kitlelere güvenli bankacılık hizmetleri sunmayı ve finansal kapsayıcılığı artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Kavcıoğlu, uluslararası güvenlik ve hizmet standartlarına uygun düzenlemelerin yanı sıra, bankaların dolandırıcılık riskine karşı etkili önlemler almasını sağlamak amacıyla gerekli kuralların oluşturulduğunu vurgulayarak, bankaların veri koruma ve işlem güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler aldığını ifade etti.

“Basel 4 Standartlarına Uyum”

Kavcıoğlu, finans dünyasının sadece dijital dönüşüm değil, müşteri deneyimi ve risk yönetimi alanında da yenilikler yaşadığını belirtti. Kuruluşların, sürdürülebilir değer yaratma süreçlerini yönetme yeterliliği kazanmasının, diğerlerinden sıyrılmaları açısından önemli olacağını açıkladı.

2024 yılında uluslararası standartlara tam uyum sağlayacak yeni düzenlemeleri yürürlüğe koymayı hedeflediklerini belirten Kavcıoğlu, “2025 yılına kadar sektörümüzü Basel 4 standartları ile uyumlu hale getireceğiz. Ayrıca bankaların organizasyonel yapılarını güçlendirmek amacıyla yaptığımız düzenlemelerin şeffaflığa katkıda bulunacağını umuyoruz.” şeklinde konuştu.

Finans sektörünün, küresel belirsizliklere karşı gösterdiği dayanıklılığın ve uluslararası standartlara uyum sağlayabilme kapasitesinin önemine değinen Kavcıoğlu, finansal sistemin dönüşümünü bir zorunluluk olarak gördüklerini vurguladı.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir