Savaşların biri bitmeden öteki başlıyor: AB’den Rusya’ya yaptırım

AB, 2027 Yılında Rusya’dan Doğal Gaz ve LNG İthalatını Yasaklamayı Planlıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Birlik üyesi ülkelere, Rusya’dan doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatının 2027 yılı sonunda tamamen yasaklanmasını önerdi. AB Komisyonu, Rusya’dan gaz ve petrol ithalatını kademeli olarak sona erdirecek bir yasa tasarısı hazırladı.

Yasa teklifine göre, AB üye ülkeleri Rusya kaynaklı boru hattı gazı ve LNG kullanımını aşamalı olarak durduracaklar. Üye ülkeler, Rusya’dan doğal gaz ve petrol ithalatını bitirmek için özel planlar hazırlayacaklar. Tasarıya göre, 1 Ocak 2026’dan itibaren Rusya ile yeni gaz alım anlaşmaları yapmak yasak olacak. Geçerli kısa vadeli sözleşmeler ise 17 Haziran 2026’ya kadar geçerli olacak. Uzun vadeli sözleşmeler doğan boru hattı gazı teslimatlarına, özellikle denize kıyısı olmayan ülkeler için, 2027 sonuna kadar izin verilecek.

AB, LNG Terminal Hizmetlerine de Kısıtlama Getiriyor

1 Ocak 2028 itibarıyla AB ülkelerinde Rus gazının kullanımı tamamen durdurulmuş olacak. Rusya veya Rus şirketleriyle LNG terminal hizmetleri için uzun vadeli sözleşme yapılması da yasaklanacak. Terminal kapasiteleri alternatif tedarikçilere yönlendirilecek.

Aşamalı yaklaşım sayesinde Rus gazı ithalatının sonlandırılmasının enerji fiyatlarına ve arz güvenliğine olası etkileri göz önünde bulundurulacak. AB Komisyonu ve AB Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı (ACER) süreci yakından takip edecekler ve enerji arz güvenliği tehditlerine karşı acil önlemler alacaklar.

Yasa teklifinin yürürlüğe girmesi için AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu onayı gerekiyor. AB, 2021 yılında kullandığı doğal gazın yüzde 45’ini Rusya’dan tedarik ediyordu ancak bu oran geçen yıl yüzde 19’a düştü. Bazı AB ülkeleri hala Rusya’dan LNG ve boru hattı gazı alımını sürdürüyor.

AB’nin petrol ithalatındaki Rusya payı da son dönemde düşüş gösterdi. Taslak yasaya, enerji fiyatlarını artıracağı gerekçesiyle Macaristan ve Slovakya gibi ülkeler tarafından karşı çıkıldı. Ancak AB, enerji arz güvenliği açısından bu adımı atmaya kararlı görünüyor.

Related Posts

Dünya Emekliler Günü’nde tepkiler yükseldi: ‘Hakaret değildir de nedir?’

30 Haziran Dünya Emekliler Günü’nde emekliler, düşük yaşam koşulları ve hak kayıplarına karşı tepkilerini dile getirdi. Sendikalar, yıllarca çalışan emeklilerin görmezden gelindiğini vurguladı. Sosyal güvenlik sistemine yönelik eleştiriler öne çıktı.

Trump bir kez daha Fed başkanını hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın yerine, faiz oranlarını düşürecek birini getireceğini belirterek faiz oranlarını mevcut seviyelerde tutacak bir başkan istemediğini kaydetti.

Doğan Grubu, hisseleri satışa çıkardı

Türkiye’nin önde gelen yedek parça üreticilerinden Ditaş Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş., el değiştiriyor. Doğan Holding, şirkette sahip olduğu %68,24 oranındaki payını BDY Group İnşaat A.Ş.’ye devretme kararı aldı. Devir işlemi, Rekabet …

Son Dakika | MB enflasyon anketi açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon anketini açıkladı. Piyasa katılımcıları, hanehalkı ve reel sektörün 12 ay sonrası için beklentilerinin yer aldığı “Sektörel Enflasyon Beklentisi” anketin haziran ayı sonuçları paylaşıldı. 2025 yılı …

Gaziantep fıstık ezmesi AB’de tescillendi: Türkiye’nin 36’ncı gururu!

Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, konuya ilişkin bilgi verdi. Gaziantep fıstık ezmesinin, AB’den coğrafi işaret tescili alan Türkiye’nin 36’ncı ürünü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Gaziantep’e ve ülkemize hayırlı olsun …

Reel sektörde döviz açığı büyüyor

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı, nisan ayında önceki aya göre artış göstererek 171,8 milyar dolar oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) yapılan açıklamada şöyle denildi: “MART 2025 DÖNEMİNE GÖRE 11.809 MİLYON ABD …