Hürriyet Gazetesi yazarı Sefer Levent, bir okurunun restoranda hesap öderken 1650 TL’lik fazlalık tespit etmesini köşesine taşıdı, konuyu TÜSES Başkanı ile konuştu.
Levent’in aktardığına göre Bingöl, restoranlara fiyatlarla ilgili şeffaflık çağrısı yaptı:
“Adisyon ve hesaplarla ilgili şikayetler bizim de gündemimizde. Konuyu geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat ile de paylaştık. Önerimiz tüm işletmelerin öncelikle fiyatlarını görünür bir şekilde mekanlarının girişinde sergilemesi. Mekana gelen fiyatları daha menüyü görmeden bilsin öyle otursun. Dahası tüm işletmeler web sayfalarında menülerini fiyatlarıyla yayınlasın. Müşteri mekana fiyatları bilerek gelsin. Bu iki önerimiz zorunlu hale getirilsin.”
TÜRES Başkanı Bingöl, son dönemde bu konuda çok şikâyet aldıklarını doğrularken, “Masaya oturduğunuz anda önünüze gelen pide/ekmek, tereyağı, salça vs’ye özetle kuver adı veriliyor. Bunun için de sizden bir ücret talep ediliyor. Kuver ücretlerinin de önceden bilinmesini, menülerde yer almasını talep ediyoruz. 30 TL’den alan var 200 TL alan da. Vatandaş bunu nereden bilecek” dedi.
Vatandaşın son dönemde servis/bahşiş adı altında yeni bir kalemle de karşılaştığına dikkat çeken Bingöl bunun dünyada da geçerli bir uygulama olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:
“Adisyonlara yüzde 10-20 servis/bahşiş ekleniyor. Ancak bunun bilgisi hiçbir şekilde vatandaşa verilmiyor. Restoran girişinde, web sayfalarında ve menülerde bu bilginin yer alması gerekir. Çoğu vatandaş hesaba servis/bahşişin dahil olduğunu bilmeden üstüne bir daha ödüyor.”