Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

DEHB Nedir? Uzman Psikolog Seb Thompson Açıklıyor

Son dönemde Avrupa’da, milyonlarca insanın dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile uğraştığı biliniyor. Uzmanlar, DEHB’nin belirtileri konusunda uyarıyor.

DEHB’yi “Bireyin dikkat toplama, hiperaktivite ve dürtüsellik düzeylerini etkileyen nörogelişimsel bir bozukluk” olarak tanımlayan klinik psikolog Seb Thompson, bu durumun genellikle hiperaktivite ve dürtüsellikle ilişkili olduğunu ancak bazen sadece dikkat eksikliği sorunu yaşayabileceklerini belirtiyor.

DEHB hakkında birçok yanlış inanış olduğunu belirten Seb Thompson, DEHB semptomlarının, otizm spektrum bozukluğu, öğrenme güçlüğü, bağlanma problemleri, depresyon veya travma gibi başka durumların bir sonucu olabileceğini vurguluyor.

NTV’nin haberine göre, Thompson DEHB semptomlarını şu şekilde açıklıyor:

  • Uzun süre dikkat gerektiren işlerde zorlanma
  • Eşyaları kaybetme veya yanlış yere koyma
  • Dikkatin kolayca dağılması
  • Hayal kurmak gibi görünme
  • Planlama ve organizasyon güçlüğü
  • Talimatları takip etmekte zorlanma

Hiperaktivite ve dürtüsellik de DEHB’nin önemli belirtileri arasında yer alıyor. Uzmanlar, sürekli kıpırdanma, sessiz ortamda huzursuzluk, sıra bekleme zorluğu, düşünmeden hareket etme ve riskleri göz ardı etme eğilimleri gibi semptomların da bulunabileceğini belirtiyor.

DEHB hastaları düşük özgüven, depresyon ve anksiyete gibi sorunlarla da karşı karşıya kalabilmektedir.

DEHB tedavisinde genellikle aşağıdaki yöntemlere başvurulur:

  • İlaç tedavisi (örneğin, uyarıcı ilaçlar)
  • Psikoterapi, davranış terapisi
  • Eğitim ve destek programları

DEHB, kişinin günlük yaşamını ve sosyal ilişkilerini zorlaştırabilir, ancak uygun destek ve tedavi ile yönetilebilir.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor

Yaz mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte, hava sıcaklıkları ülke genelinde normalin üzerine çıktı. Uzmanlar, aşırı sıcakların terlemeyle birlikte vücutta sıvı kaybına yol açarak kalp krizi riskini artırabileceğini belirtiyor.

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

Karpuzun çekirdeğini çöpe atmayın! Meğer şifa deposuymuş

Karpuz çekirdeğinin bir çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Ayıklanarak çöpe atılan çekirdeklerin meğer çok faydası bulunuyormuş.

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.