Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

DEHB Nedir? Uzman Psikolog Seb Thompson Açıklıyor

Son dönemde Avrupa’da, milyonlarca insanın dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile uğraştığı biliniyor. Uzmanlar, DEHB’nin belirtileri konusunda uyarıyor.

DEHB’yi “Bireyin dikkat toplama, hiperaktivite ve dürtüsellik düzeylerini etkileyen nörogelişimsel bir bozukluk” olarak tanımlayan klinik psikolog Seb Thompson, bu durumun genellikle hiperaktivite ve dürtüsellikle ilişkili olduğunu ancak bazen sadece dikkat eksikliği sorunu yaşayabileceklerini belirtiyor.

DEHB hakkında birçok yanlış inanış olduğunu belirten Seb Thompson, DEHB semptomlarının, otizm spektrum bozukluğu, öğrenme güçlüğü, bağlanma problemleri, depresyon veya travma gibi başka durumların bir sonucu olabileceğini vurguluyor.

NTV’nin haberine göre, Thompson DEHB semptomlarını şu şekilde açıklıyor:

  • Uzun süre dikkat gerektiren işlerde zorlanma
  • Eşyaları kaybetme veya yanlış yere koyma
  • Dikkatin kolayca dağılması
  • Hayal kurmak gibi görünme
  • Planlama ve organizasyon güçlüğü
  • Talimatları takip etmekte zorlanma

Hiperaktivite ve dürtüsellik de DEHB’nin önemli belirtileri arasında yer alıyor. Uzmanlar, sürekli kıpırdanma, sessiz ortamda huzursuzluk, sıra bekleme zorluğu, düşünmeden hareket etme ve riskleri göz ardı etme eğilimleri gibi semptomların da bulunabileceğini belirtiyor.

DEHB hastaları düşük özgüven, depresyon ve anksiyete gibi sorunlarla da karşı karşıya kalabilmektedir.

DEHB tedavisinde genellikle aşağıdaki yöntemlere başvurulur:

  • İlaç tedavisi (örneğin, uyarıcı ilaçlar)
  • Psikoterapi, davranış terapisi
  • Eğitim ve destek programları

DEHB, kişinin günlük yaşamını ve sosyal ilişkilerini zorlaştırabilir, ancak uygun destek ve tedavi ile yönetilebilir.

Related Posts

demans

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Baş dönmesi artık kâbusunuz olmasın: İşte uzmanların önerdiği teknik

Odyoloji Uzmanı Dr. Nedim Uğur Kaya, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tedavisinde egzersiz temelli manevraların çoğu zaman cerrahiye gerek kalmadan etkili sonuçlar sağladığını belirtti. Vertigo belirtileri yaşıyorsanız erken tanı ile yaşam kalitenizi koruyabilirsiniz.

Sahte İmza İle Üyelik Soruşturması Sonuçlandı

Sahte imza ile üyelik soruşturması!  Rize’de işyeri temsilcisine sahte imza ile üye yaptığı iftirasına, il sağlık müdürlüğü soruşturmasın da suçsuzluğunun ardından mahkemede tazminata hükmetti.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Dünyada ve Türkiye’de hızla artan tehlike: Obezite

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, hem Türkiye’de hem de dünyada obezite oranlarının hızla arttığına dikkat çekerek, bu artışın altında yalnızca yanlış beslenme değil, modern yaşamın dayattığı tüketim alışkanlıklarının ve teknolojik bağımlılıkların yattığını söyledi.Prof. Dr. Aydın, obezitenin nedenlerine, yaygınlık oranlarına, tedavi yaklaşımlarına ve cerrahinin rolüne ilişkin önemli bilgiler verdi.

Bel ve bacak ağrılarınız sıklaştıysa dikkat! Nedeni omurga kanalı darlığı olabilir

Modern çağın hareketsiz (sedanter) yaşantısında sinsice ilerleyen omurga kanalı daralması, genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkarken, son yıllarda yanlış yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle görülme sıklığı hızla artıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Halit Çavuşoğlu, omurga kanalı darlığına yönelik önemli uyarılarda bulundu.